author profile
Državni svet RS

Tor, 15. nov 2022 ob 15:30

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Od 13. do 15. novembra 2022 je v Pragi potekalo 68. plenarno zasedanje konference odborov parlamentov EU za evropske zadeve (COSAC). Kot predstavnika Državnega sveta sta se srečanja udeležila vodja delegacije državni svetnik Bogomir Vnučec in državni svetnik Samer Khalil. Konferenca je obravnavala češko predsedovanje Svetu EU, prihodnost Evropske unije, strateško avtonomijo Evropske unije, razmere in obnovo Ukrajine in s tem povezane migracije ter evropsko perspektivo Zahodnega Balkana in držav vzhodnega partnerstva. V razpravi je bilo jasno izraženo, da predstavniki odborov parlamentov EU za evropske zadeve podpirajo Ukrajino in si želijo še intenzivnejših okvirov humanitarne, gospodarske in vojaške pomoči v boju proti trenutnemu ruskemu režimu. Enotni so si tudi glede nujnosti strateškega razmisleka o dolgoročnem okrevanju in prenovi Ukrajine, pri čemer se zavedajo, da mora ključno vlogo prevzeti EU v sodelovanju z ZDA. Glede širitvenega procesa na Zahodni Balkan so se udeleženci strinjali, da je ključnega pomena dosledno spoštovanje pristopnih pogojev, pri čemer pa mora tudi EU sprejeti ciljne ukrepe za intenzivnejšo podporo držav kandidatk. Širitveni proces lahko služi kot strateški instrument, ki stabilizira Evropo in s tem pripomore k varnosti in položaju EU v svetu. V povezavi s strateško avtonomije EU so se udeleženci plenarnega zasedanja strinjali, da mora biti EU neodvisna ne le na energetskem področju, temveč tudi z vidika surovin in ključnih tehnologij. COSAC je sprejel tudi končne sklepe glede Ukrajine, Zahodnega Balkana in vzhodnega partnerstva, strateške avtonomije, prihodnosti EU in medparlamentarnega sodelovanja v EU.

Državni svetnik Khalil je svoje misli delil pri delih konference, ki sta naslovila prihodnost EU ter tudi pri razpravi o Ukrajini.

Zbrane je preko video-sporočila nagovorila predsednica Evropske komisije, ga. Ursula von der Leyen, ki je povedala, da so poslanci nacionalnih parlamentov EU demokratični predstavniki evropskih državljanov, zato je njihov glas temeljnega pomena pri izgradnji skupnih koalicij. Pozvala je k celostnemu in strateškemu razmisleku o obnovi Ukrajine, v povezavi z energetsko krizo pa je poudarila, da je vračanje k ruskim fosilnim gorivom nedopustno in da je treba okrepiti energetsko solidarnost znotraj EU.

Svoje misli je delila tudi ga. Ivanna Klympush - Tsintsadze, predsednica odbora ukrajinske vrhovne rade za EU integracijo. Zahvalila se je za podporo, ki jo EU nudi Ukrajini v skupnemu boju, ki se najverjetneje šele začenja, grozi pa ne le ozemlju Ukrajine, temveč tudi skupnim vrednotam. Cilj ruskega režima je po njenem mnenju povzročitev obsežne humanitarne katastrofe, sprožitev dodatnih begunskih valov in popolno uničenje ukrajinskega gospodarstva. Trenutni ruski režim je označila kot teroristični režim in vse nacionalne parlamente EU pozvala, naj ga z resolucijami prepoznajo kot takega. Poudarila je, da je ukrajinska družba odločna, da osvobodi dodatna ozemlja, EU pa je pozvala, naj nadaljuje z nudenjem humanitarne in predvsem vojaške pomoči. Ob koncu je še pozdravila dodaten makro-finančni mehanizem in dodatnih 18 milijard sredstev, ki jih je za pomoč Ukrajini sprejela Evropska komisija.

Foto: Katarina Živec/Državni svet

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Državna svetnika Vnučec in Khalil na 68. plenarnem zasedanju COSAC