author profile
Državni svet RS

Pon, 5. dec 2022 ob 17:07

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Ljubljana, 5. december 2022 – Na današnji 33. izredni seji Državnega sveta Republike Slovenije so državni svetniki razpravljali o predlogu odložilnega veta na novelo Zakona o dohodnini.

Vlada Republike Slovenije je Državnemu zboru v obravnavo po nujnem postopku predložila Predlog sprememb in dopolnitev Zakona o dohodnini, ki ga je Državni zbor sprejel 28. novembra 2022 na 27. izredni seji. Cilj predlaganih sprememb je okrepitev javnofinančne prihodke iz naslova dohodnine v naslednjem letu. Predlog odložilnega veta je predstavil prvopodpisani državni svetnik mag. Marko Zidanšek.

Izpostavil je, da se trenutno soočamo z zaostreno ekonomsko situacijo in negativnimi makroekonomskimi napovedmi, dolžnost Vlade pa je, da poslabšanje ekonomskega položaja prebivalstva omili tudi z ustrezno dohodninsko politiko, ki razbremenjuje plače in njihovo obdavčitev. Državni svetniki so opozorili, da se je Vlada na področju obdavčitve dohodkov iz dejavnosti odločila za spreminjanje višine odhodkov, ki se priznava pri ugotavljanju davčne osnove v sistemu normiranih odhodkov, in sicer v odvisnosti od dveh, po novem zaostrenih pogojev: doseženih prihodkov in vključenosti v obvezno zavarovanje.

Sprejete rešitve niso dovolj dodelane, zato ni pričakovati pozitivnih učinkov, niti za davčne zavezance niti za davčno blagajno, poleg tega pa se bo s tem poslabšal tudi položaj samozaposlenih. Pomembno je tudi, da zakon prinaša nove nepotrebne obremenitve kmetov in bistveno poslabšuje davčni položaj nosilcev dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, kar je v času večje potrebe po samooskrbi nesprejemljiva posledica. V razpravi so državni svetniki izpostavili še, da je načrtovana celovita prenova davčnega sistema, kar zmanjšuje predvidljivost v gospodarstvu. Po opravljeni razpravi so državni svetniki predlog odložilnega veta na novelo Zakona o dohodnini sprejeli.

Teme
video
Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Državni svet sprejel odložilni veto na novelo Zakona o dohodnini