author profile
Državni svet RS

Sre, 7. dec 2022 ob 14:38

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj je na 30. izredni seji 7. 12. 2022 obravnavala Predlog zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije (ZNPOVCE), EPA 473-IX. 

Komisija je podprla predlog zakona, ki ga je Vlada predložila za obvladovanje kriznih razmer pri oskrbi z energijo in za izvajanje Uredbe Sveta (EU) 2022/1854 o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije, ki med drugim določa ukrepe glede varčevanja z električno energijo in vzpostavlja nujno intervencijo za blažitev učinkov visokih cen energije. Glavni cilj predloga zakona je izkoristiti možnosti, s katerimi se lahko prepreči nadaljnja rast že tako visokih cen električne energije zaradi povečane porabe električne energije v obdobjih konične obremenitve.

Komisija na predlog zakona ni imela pripomb, je pa v luči številnih interventnih zakonov, ki urejajo krizne razmere zaradi visokih cen energije, izpostavila vprašanje odnosa predmetnega predloga zakona do predloga zakona, ki ureja pomoč gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Članom komisije je bilo pojasnjeno, da slednji ureja začasne ukrepe državne pomoči in širše ureja pomoč gospodarstvu zaradi energetske krize, Predlog zakona o nujnem posredovanju za obravnavo visokih cen energije pa naslavlja področje energetike. V povezavi s predvidenimi ukrepi za povečanje proizvodnje energije iz obnovljivih virov energije se je komisija spraševala o uspešnosti teh ukrepov, saj se potencialni investitorji soočajo z zapletenimi in dolgotrajnimi postopki umeščanja tovrstne infrastrukture v prostor ter težavami pri priključevanju v preobremenjeno distribucijsko električno omrežje, ki v preteklosti ni bilo deležno zadostnih vlaganj. Pojasnjeno je bilo, da predmetni predlog zakona naslavlja zagotovitev podpore investitorjem, medtem ko Ministrstvo za okolje in prostor pripravlja tudi zakon, ki bo za okoljsko najmanj sporne tehnologije skrajšal postopke in bodo lahko promotorji tovrstnih projektov hitreje realizirali projekte.

Foto in video: Benjamin Beci/Fixmedia

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
30. izredna seja Komisije za lokalno samoupravo in regionalni razvoj