author profile
Državni svet RS

Sre, 14. dec 2022 ob 12:34

 author profile
Državni svet RS

Sre, 14. dec 2022 ob 12:34

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Spoštovani vsi,

danes je spomin na poletje le še v naših mislih in srcih, saj smo že v zadnjem mesecu leta 2022 – mesecu decembru, ki je prevzeli pomembno mesto na koledarju ter me nagovoril k razmišljanju. Kar nekaj mesecev sem iskala navdih za besede, ki bi vam jih želela ponuditi v razmišljanje, a sem ga prebudila šele zdaj in začutila, kaj vam želim sporočiti ob izteku tega zahtevnega leta. 

Nemirni časi, prežeti s strahom, so me navdihnili z zavedanjem, da je mir temeljna dobrina, pomembna vrednota, ki vsakemu posamezniku, državljanu, Evropejcu in državljanu sveta ponuja možnost svobodnega življenja, ustvarjanja, veselja, srečnosti, zadovoljstva … a ga je nekaterim narodom odvzela objestna želja po obvladovanju drugih, poniževanju, teptanju njihove svobode ter miru. 

Clara Zetkin je zapisala: »Ko moški ubijajo, je naloga žensk boj za zaščito človeških življenj.« Misel, ki prebuja glas žensk, jih nagovarja, da se glasno borijo proti norostim nasilja, ki jemlje življenja otrok in odraslih. Tako tudi Deklica z rastočo knjigo glasno in jasno izraža nestrinjanje z nasilnimi početji samodržcev, ki z vojno in nasiljem uničujejo življenja in sejejo strah med ljudi.  

Zavedamo se, da ne moremo preprečiti vojn, a skupaj lahko veliko naredimo za vsakdanji mir – za več strpnosti med ljudmi, več strpnosti do drugačnih, za več sodelovanja, sožitja med generacijami, za več osebnega miru, pozitivne komunikacije, za obvladovanje negativnih sil, ki nekatere ženejo h grobim dejanjem in agresivnosti.

Prav tako vsak dan spremljam sporočila, ki jih mediji pošiljajo med nas. Veliko govorijo o podražitvah, o energetski krizi, o nujnosti varčevanja, o strahu pred jesenjo in zimo, o hudih časih, ki da prihajajo.

Zato sem se odločila, da zapišem, da bomo hude čase, ki jih napovedujejo, lahko premagali le skupaj, z veliko medsebojne podpore, da bomo pomagali drug drugemu, še posebej tisti, ki imajo veliko več, želim, da delijo s tistimi, ki kljub trdemu delu komajda zmorejo vsakdanje življenje. Da bomo vlivali pogum drug drugemu, da bomo vsi zaživeli bolj skromno in da bomo postali tudi bolj hvaležni za dobrine, ki jih imamo. Nastopil je tudi čas, da se obrnemo vase, spoznamo svojo pravo vrednost, ne le materialne … morda je zdaj nastopil čas, da dozorimo v spoznanju, da šteje osebnost, šteje biti in ne le imeti.

Vir slike: drzavnisvet.si

Nagovarjam vas tudi, da se veselite svojega doma, družine, kamor se vračate vsak dan in kjer najdete topel pristan, objem, prijazno besedo, sočutje, zadovoljstvo, srečo, ljubezen … veselite se možnosti izobraževanja, dela v dobrih delovnih pogojih, saj na ta način rastete, se razvijate, postajate boljši ljudje. 
Naj ne bodo z vami le darovi bogate jeseni, naj vas poiščejo darovi toplih in prijaznih ljudi ter praznikov, ki so takorekoč pred vrati. Dar je tudi to, da v sočloveku poiščemo dobroto, lepoto, človečnost in da prenehamo iskati napake, negativne vzorce … 

Ne pozabite tudi, da je gibanje Rastoča knjiga edini državotvorni projekt v naši državi, ki slavi temeljne človeške vrednote, povezuje, navdihuje, širi obzorja, ceni znanje, kulturo, umetnost, delo in delovne ljudi, znanost, inovativnost, kreativnost, dobroto … ker verjamemo v 2 milijona delovnih in zavzetih Slovencev, da nas navdihuje 2 milijona src, 4 milijone rok – delovnih, pridnih nepopustljivih, ki, kadar stopijo skupaj, so nepremagljivi in dihajo vsi za enega in eden za vse. Ja, kot ekipa, kot nepremagljiv tim, kot celota.
 
Ne pozabimo, da smo vedno v vseh nesrečah znali stopiti skupaj, se podpirali, si pomagali, zbirali denar in pomagali tistim, ki so ga potrebovali … in vse to so razlogi za optimizem, za upanje, za odganjanje senc s sveta.

Spoštovani vsi,

obračam se na vas, na vsakega posebej in vse skupaj ter vas vabim, da razmislite, kako lahko s svojim ravnanjem pomagate prvemu sosedu, vlivate optimizem tistim, ki so ga na poti življenja izgubili ali jih je življenje pustilo na cedilu, delite veselje med ljudi, skrbite zase in za svoje zdravje, navdihujete druge in družbi prispevate najboljši del sebe.

Vsak lahko veliko da in prav vsak je lahko koristen. Koristnost ni odvisna od starosti ali izobrazbe. Koristni smo lahko prav vsi: otroci, mladostniki, zaposleni, starejši in s tem zavedanjem vstopimo v nepredvidljivo pozno jesen in zimo. 

K tem željam se pridružuje tudi Deklica z rastočo knjigo Združenih rastočih knjig sveta, ki je seznanjena tudi z mednarodnimi sovražnostmi in grožnjami in jih globoko obsoja. Simbolično povezuje že 15 držav in v svetu širi naša pozitivna sporočila in prizadevanja. 

In ne pozabite: z ljubeznijo v srcu smo nepremagljivi v vseh preizkušnjah, ki jih pred nas postavlja življenje.

Vaša rastoča deklica
(Častni pokrovitelj projektov je Državni svet Republike Slovenije)

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Pismo Deklice z rastočo knjigo ob izteku leta 2022