author profile
Državni svet RS

Pet, 16. dec 2022 ob 11:29

 author profile
Državni svet RS

Pet, 16. dec 2022 ob 11:29

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Predsednik Republike Slovenije je na slovesnosti 15. decembra predsednici Društvu rastoča knjiga mag. Marijani Kolenko izročil priznanje Jabolko navdiha.


Častni pokrovitelj projekta Rastoča knjiga je Državni svet.

Društvo Rastoča knjiga je bilo ustanovljeno ob prehodu v novo tisočletje, ob tisočletnici Brižinskih spomenikov. Glavni cilj društva je udejanjanje arhitekturne stvaritve simbola Rastoče knjige, ki ponazarja dosedanji razvoj in identiteto Slovencev kot stalno učeče se družbe. Nastanek društva in vznik iniciative je društvo zaznamovalo s postavitvijo kipca Deklice z Rastočo knjigo (avtor kipar Jernej Mali), ki stoji v Severnem ljubljanskem parku Navje ob Župančičevi jami za Bežigradom in jo vsako leto oplemeniti nov verz, ki ponazarja ljubezen do slovenske besede, slovenske kulture in slovenskega naroda. Kip deklice s knjigo simbolno vključuje slovenske knjižne mejnike, kot so Brižinski rokopisi, Trubarjeva Abecedarij in Katekizem, Dalmatinov prevod Biblije, Prešernove Poezije in podobno. Kip deklice z rastočo knjigo se vsako leto dvigne za centimeter, ob tem pa odkrije novo geslo, misel ali sporočilo pomembnih slovenskih pesnikov, pisateljev in mislecev o pomembnosti sožitja, strpnosti, izobraževanja, osebne in skupne slovenske rasti v prihodnost. Ob tem društvo Rastoča knjiga posega tudi na področje mednarodnega kulturnega sodelovanja, saj se je Združenim rastočim knjigam sveta do danes pridružilo že 16 držav, nazadnje Japonska.

Predsednica Društva rastoča knjiga je mag. Marijana Kolenko, ravnateljica celjske Osnovne šole Lava. Kot učiteljica je predana svojemu poslanstvu ter svoje učenke in učence z raznovrstnimi projekti, med katerimi ima osrednje in posebno mesto prav Rastoča knjiga, uči, kaj pomeni biti človek. Domislila se je številnih projektov za mlade, prav vsi pa izhajajo iz ljubezni do književnosti in zavedanja, da je knjiga tlakovala pot slovenstvu do države.

Pismo Deklice z rastočo knjigo ob iztekajočem se letu 2022.

Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Jabolko navdiha Deklici z rastočo knjigo