author profile
Državni svet RS

Tor, 20. dec 2022 ob 09:00

 author profile
Državni svet RS

Tor, 20. dec 2022 ob 09:00

Deli
Fotografije

Odpri galerijo

Državni svet in Čebelarska zveza Slovenije sta 20. decembra organizirala strokovni posvet z naslovom Brez čebelarja ne bo čebel. Dogodek je bil namenjen praznovanju pete obletnice razglasitve svetovnega dneva čebel, ki so ga 20. decembra 2017 soglasno potrdile vse države članice OZN. Predstavljena je bila slovenska bogata čebelarska dediščina in delo čebelarja za ohranitev čebel. Na koncu so bili čebelarjem podeljeni nazivi prvak vrste v ocenjevani kategoriji medu.

Prisotne so nagovorili predsednik Državnega sveta Marko Lotrič, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko, državni sekretar ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Dejan Židan, v. d. generalnega direktorja Direktorat za kulturno dediščino, Ministrstvo za kulturo Špela Spanžel, podpredsednik svetovne čebelarke organizacije Apimondije dr. Peter Kozmus in predsednik  Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Predsednik Državnega sveta je izpostavil, da je tudi Državni svet v okviru svojega delovanja promotor slovenskega čebelarstva, saj vseskozi podpira prizadevanja Čebelarske zveze Slovenije za ozaveščanje družbe o pomenu čebel in čebelarstva. Ob tem je poudaril, da je čebelarstvo slovenska tradicionalna dejavnost številnih posameznikov in organiziranih skupin ter tudi pomemben znak prepoznavnosti Slovenije v svetu. Čebelarstvo je naša kulturna dediščina, ki ima velik prispevek k ohranjanju narave, saj je kot ekološka in trajnostno naravnana dejavnost bistvenega pomena za preživetje človeka. 

V Sloveniji je čebelarstvo način življenja številnih posameznikov, družin in skupnosti, ki pridobivajo čebelje pridelke za hrano in tradicionalno medicino ter s svojim znanjem in spretnostim skrbijo za čebele in okolje. Medvladni odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine je na zasedanju 1. decembra 2022 v maroškem Rabatu potrdil vpis čebelarstva v Sloveniji na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Na posvetu je bil med drugim izpostavljen prestižni dosežek Slovenije pri uveljavitvi mednarodnega Svetovnega dneva čebel in vpisu čebelarstva v Sloveniji na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Ta s seboj prinaša tudi veliko odgovornost Slovenije, ki velja za pomembno zakladnico čebelarskega znanja. Sodelujoči so izpostavili, da brez čebel ni opraševanja, ni hrane - brez čebel si življenja ne znamo predstavljati. Sodelujoči so podprli idejo, da se večkrat in ob različnih priložnosti spomnimo na čebele, čebelarje in njihovo prizadevno skrb za ohranitev naše avtohtone Kranjske čebele.

Foto in video: Benjamin Beci/Fixmedia

Teme
v živo
Komentarji
Najbolj obiskano
Zadnje objave
Prijatelji

Prijatelji

Branko Gaber
Zadnji komentarji
Facebook
Twitter
Zdaj se predvaja
drzavnisvet
Posvet: Brez čebelarja ne bo čebel